Komt er een verbod op gloeilampen in Europa?

De Europese Commissie heeft besloten tot de afschaffing van gloeilampen. Dit gebeurt in fases. Sinds 1 september 2009 mogen in Europa geen matte gloeilampen en geen heldere gloeilampen van 100 Watt meer worden verhandeld. Daardoor zijn steeds minder van dit soort lampen verkrijgbaar in de winkels. Na 1 september 2012 is de verkoop van gloeilampen helemaal verboden.


Halogeenverlichting

De meeste vormen van halogeenverlichting blijven toegestaan, maar vanaf 2016 mogen alleen de meest zuinige typen nog worden verkocht. Halogeenlampen zijn zuiniger dan gloeilampen, maar gebruiken meer energie dan spaarlampen en LED-lampen. Halogeenlampen zitten vaak als spotjes in plafonds.


Geen verbod op kerstverlichting en koelkastlampjes

Het verbod op gloeilampen slaat alleen op verlichting voor huishoudelijk gebruik. Lampen met een speciale toepassing, zoals lampjes voor naaimachines, koelkasten en ovens blijven wel toegestaan. Net als terrariumlampen en warmtelampen. Verder geldt de nieuwe regelgeving niet voor kleinere lampen met een lager vermogen dan 4 Watt, zoals kerstverlichting.


Reden afschaffing gloeilampen

Gloeilampen gebruiken zeer veel energie en dat is nadelig voor het milieu. Gloeilampen gebruiken zoveel energie omdat het grootste deel niet wordt omgezet in licht, maar in warmte. Bij spaarlampen en LED-lampen is dit niet het geval.


Meer informatie over het verbod op gloeilampen

Meer informatie over energiebesparing vindt u op de website van Milieu Centraal. U kunt ook de website van Meer Met Minder raadplegen.


bron:www.rijksoverheid.nl