Kan ik geld besparen door spaarlampen of LED-lampen te gebruiken?

Spaarlampen en LED-lampen besparen tot maximaal 90% energie ten opzichte van de gewone gloeilampen. Per gloeilamp die u door een spaarlamp vervangt, daalt de jaarlijkse energierekening met ongeveer 8 euro. Met een LED-lamp is dat zelfs nog meer.

Spaarlampen en LED-lampen

Spaarlampen leveren veel licht voor relatief weinig energie en gaan langer mee dan gewone gloeilampen. De aankoopprijs van een spaarlamp is binnen ongeveer 1 jaar terugverdiend, daarna gaat u geld besparen op uw energierekening. Sommige LED-lampen zijn nog zuiniger dan spaarlampen. Bovendien gaan LED-lampen heel lang mee.

Variatie aan spaarlampen

Er is een grote variatie aan spaarlampen op de markt, zodat er voor elk type armatuur, fitting en wattage een passende spaarlamp verkrijgbaar is.

Inzameling spaarlampen en LED-lampen

Spaarlampen bevatten ongeveer de helft van de wettelijk toegestane hoeveelheid kwik. Daarom moet u ze, als ze kapot zijn, toch als klein chemisch afval aanbieden. Omdat LED-lampen elektronica bevatten, moet u deze ook apart inzamelen.

Meer informatie over spaarlampen en LED-lampen

Meer informatie over energiebesparing vindt u op de website van Milieu Centraal. U kunt ook de website van Meer Met Minder raadplegen.

bron: www.rijksoverheid.nl