Hoe vaak vervang je het koolstoffilter van je afzuigkap?

Idealiter zorg je ervoor dat de kook- en bakluchtjes die worden aangezogen door je afzuigkap, naar buiten worden weggevoerd. Helaas is dit niet in alle woningen mogelijk, en moet je soms op zoek naar een andere oplossing. In die gevallen koop je een recirculatie-afzuigkap (of bouw je je huidige afzuigkap om naar een recirculatie-variant). In dit type wasemkap zit een koolstoffilter, dat de lucht zuivert voordat deze weer terug de ruimte in wordt geblazen. 

Een koolstoffilter bestaat uit een kunststof cassette waar koolstofkorrels in zitten. Deze absorberen geur en trekken vuil aan. Dankzij dit filter worden dus alle schadelijke en irriterende stoffen uit de lucht gehouden, waardoor het lekker fris blijft in je keuken. Een standaard koolstoffilter moet eens in de drie tot zes maanden worden vervangen, afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je de wasemkap gebruikt. Sommige varianten zijn voorzien van een indicator, die aangeeft wanneer je ze moet vervangen. In andere gevallen hou je de genoemde termijn aan en hou je vooral ook in de gaten of geurtjes langer in de ruimte blijven hangen of niet. Is dit het geval, dan is dit een teken dat je koolstoffilter zijn werk al niet zo goed meer kan doen. 

Kun je een koolstoffilter schoonmaken?

Naast het standaard type koolstoffilter, bestaat er ook een variant die je kunt schoonmaken: de longlife versie. Dit filter is iets duurder dan de wegwerpfilters, maar je doet er natuurlijk ook langer mee. Je kunt het met de hand schoonmaken, of in een lege vaatwasser plaatsen. Na het schoonmaken klop je het filter voorzichtig uit en laat je het drogen in de oven (verwarmd tot 100 graden Celsius, vervolgens 30 minuten laten liggen). Daarna kun je het weer terugplaatsen in de afzuigkap.