Hoe u het best uw houten tuinmeubelen onderhoudt

Kwalitatieve houten tuinmeubelen zijn meestal vervaardigd uit tropisch hout wat de meubelen tot "duurzame" meubelen maakt als ze wel onderhouden worden. Het onderhouden van houten tuinmeubelen kan op verschillende manieren. Veel mensen kiezen er voor om de meubelen niet te behandelen, wat op zich geen kwaad kan. Hierdoor zal het hout vergrijzen en ruw worden. Uiteraard zullen behandelde en onbehandelde meubelen wel stof en vuil aantrekken. Door de interne structuur van tropisch hardhout, wat olie en rubberbestanddelen bevat, zijn ze in principe zelfbeschermend tegen de invloeden van het weer. Wanneer het hout onbehandeld blijft zal het door zelfbescherming zilver grijs worden.

Om niet behandelde houten tuinmeubelen schoon te maken, volstaat om met schoon water, zeep en een zachte borstel de meubelen te behandelen. Onderdelen.nl heeft ook teakhout reiniger te koop. Gebruik geen hogedrukreiniger om de meubelen af te spoelen. Indien je wel een hogedrukreiniger gebruikt, laat dan wel voldoende afstand tussen de sproeier en het meubel. Een te harde straal zal de oliën en rubberbestanddelen uit de nerven van de houtstructuur spuiten waardoor het zelfbeschermende karakter van de houtsoort zal verdwijnen.

Indien je ervoor kiest om de bruine en originele kleur van de tuinmeubelen te bewaren, kun je de meubelen eerst afspoelen en borstelen met schoon en zuiver water. Gebruik hiervoor ook het best geen hogedrukreiniger. Het natte meubelstuk moet vervolgens met een zachte verfborstel en een teakreiniger, te krijgen bij Onderdelen.nl, schoongemaakt worden. Met een harde borstel of een schuurbol moet het meubelstuk vervolgens goed uitgeboend worden, zodat de alle vettige elementen en de grijze kleur wordt verwijderd. Spoel de tuinmeubelen grondig af en laat ze goed drogen. Het drogen geschiedt het best niet in de volle zon.

Na het drogen van het hout, kun je het behandelen met teakhoutolie wat het hout terug zal "voeden". Het aanbrengen van de olie kan je doen met een zachte borstel of met een doek. Breng voldoende olie aan en verwijder overtolige olie met een doek. Uiteraard moet je dit jaarlijks herhalen om de duurzaamheid en de kleur van de meubelen te garanderen.