De koelkast doet het niet meer

De koelkast doet het niet meer: een vervelend probleem dat zich natuurlijk altijd op het meest onhandige moment voordoet! Merk je dat de temperatuur oploopt en je eten niet meer gekoeld wordt, of lijkt er sprake te zijn van een ander defect? Dan hoef je in de meeste gevallen echt niet direct op zoek naar een vervangende koelkast. Wij nemen graag enkele situaties met je door en geven daarbij aan wat een passende oplossing zou kunnen zijn. 

  • Koelkast stroom aansluiting controleren: doet je koelkast helemaal niets meer? Dat wil zeggen, de verlichting reageert niet als je de deur opent, je hoort geen geluid en het apparaat koelt ook helemaal niet meer? Dan raden we aan om eerst de stroomvoorziening in het algemeen te checken. Kijk of de stekker in het stopcontact zit, en controleer of het aan het stopcontact ligt door er een ander apparaat op aan te sluiten. Check of er misschien een zekering gesprongen is, of dat er een andere vorm van stroomonderbreking is geweest. 
  • Verlichting koelkast werkt niet: als de verlichting van de koelkast niet aan gaat op het moment dat je de deur van koelkast opent, dan kan dit te maken hebben met de stroomvoorziening, maar het kan natuurlijk ook zijn dat de verlichting zelf kapot is gegaan.
  • Ook andere defecten of problemen kunnen leiden tot verminderde koelprestaties. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een vervuilde condensor in de koelkast zit, waardoor de warmte niet effectief kan worden afgevoerd en de temperatuur in de koelkast stijgt. Ook het te lang openen van de koelkastdeur kan overigens leiden tot een temperatuurstijging.

Koelkast resetten

In sommige gevallen kan het helpen om je koelkast te resetten. Met resetten bedoelen we meestal het onderbreken van de stroomvoorziening en het opnieuw opstarten van de koelkast, om te zien of de problemen dan mogelijk al verholpen zijn. Je doet dit dus door de stekker uit het stopcontact te halen, een paar minuten te wachten, en vervolgens de stekker weer aan te sluiten. Daarna controleer je de temperatuurinstellingen en pas je deze indien nodig aan. In de handleiding van je koelkast kun je meer informatie vinden over het herstarten van je koelkast en over het oplossen van diverse problemen met het apparaat. Ben je voor je reparatie op zoek naar een nieuw koelkast onderdeel? Dan biedt het assortiment van Onderdelen.nl uitkomst.