De ijsblokjes ruiken naar bepaalde voedingsmiddelen in de koelkast

IJs heeft de neiging om snel geuren uit de omgeving op te nemen. Als het ijs niet goed afgesloten wordt bewaard en er sterk geurende voedingsmiddelen in de koelkast liggen, zoals knoflook, prei, ui en kruiden, kan het zijn dat het ijs ook deze geuren aanneemt. Afhankelijk van het type koelkast dat je hebt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat de ijsblokjes geuren absorberen.

Luchtdicht verpakken van ijs en voeding

Bij een standaard koel-vriescombinatie is het aan te raden om de ijsblokjes luchtdicht te bewaren, bijvoorbeeld in een afsluitbare ijsblokjeshouder. Ook sterk geurende voedingsmiddelen kun je het beste opbergen in plastic bakjes, om te voorkomen dat de geuren zich door de koelkast verspreiden en door de luchtstroom worden overgedragen aan de ijsblokjes.

Water/ijs weggooien na installatie 

Heb je een side-by-side koelkast en smaakt het ijs of het water niet helemaal fris? Houd er dan rekening mee dat je na de installatie van de koelkast voldoende water uit het apparaat moet halen en weg moet gooien. Het is aan te raden om, nadat de koelkast op de waterleiding is aangesloten, de eerste 8-11 liter (de inhoud van een watertank) weg te gooien. Zo spoel je het systeem goed schoon voor gebruik. Was ook de ijsemmer goed af voordat je deze gebruikt, en haal de eerste twee dagen nog geen ijs uit de dispenser. De inhoud van de eerste twee tot drie volle ijsemmers kun je het beste weggooien. 

Het kan ook zijn dat er problemen zijn met het water dat de koelkast in komt, of met het watersysteem in de koelkast zelf. 

Waterfilter installeren

Wanneer je de koelkast aansluit op de waterleiding moet het waterfilter worden geïnstalleerd voordat je water uit de dispenser gebruikt. Met een dergelijk filter voorkom je vervuiling van de waterslang en de watertank, en daarmee voorkom je ook onprettige smaken en geuren. Installeer het waterfilter dus voordat je de koelkast in gebruik neemt. 

Waterfilter op tijd vervangen

Als het ijs of water een onaangename smaak heeft, kan het tijd zijn om het waterfilter te vervangen. Na het plaatsen van een nieuw filter moet het systeem weer worden doorgespoeld door ongeveer 8-11 liter water weg te gooien.

IJsmaker of ijsopslag schoonmaken

Als de ijsmaker of ijsopslag niet regelmatig wordt gereinigd, kunnen bacteriën, schimmels of voedselresten zich ophopen en een onaangename geur veroorzaken. Maak deze onderdelen volgens de instructies van de fabrikant schoon om ongewenste geuren te voorkomen.