De caravan koelkast koelt niet goed

Als je merkt dat de koelkast in je caravan, camper, of ander voer- of vaartuig niet meer naar behoren koelt, is het goed om te weten wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en hoe je dit kunt aanpakken. In voertuigen vind je meestal een absorptiekoelkast, die anders functioneert dan huishoudelijke koelkasten.

Caravan koelkast koelt niet meer bij (extreem) warm weer

Vaak doen zich problemen voor met de absorptiekoelkast tijdens warme perioden. Dit komt omdat de koelkast moeite heeft met het afvoeren van warmte wanneer de buitentemperatuur stijgt. Je zou kunnen denken dat het verhogen van de koelkasttemperatuur een oplossing biedt, maar dit heeft juist als gevolg dat het apparaat meer warmte gaat produceren, waardoor het minder goed kan koelen. 

In warmere perioden kan het daarom verstandig zijn om de roosters aan de buitenkant van de camper/caravan te verwijderen, zodat de warmte beter afgevoerd kan worden. Per apparaat kunnen de instructies voor het verwijderen van zo’n rooster verschillen: meestal is het een kwestie van een schroef losdraaien of een schuifje aanpassen. Een andere manier is om een ventilator te richten op het rooster aan de achterkant van de koelkast (ook wel condensor of warmtewisselaar), zodat de warmte makkelijker weg kan. 

Absorptiekoelkast koelt niet goed: wat kan er nog meer aan de hand zijn?

De absorptie koelkast koelt niet meer en het probleem lijkt niet te liggen bij de warmteafgifte? Controleer dan ook de volgende zaken:

  • Stroomtoevoer: zorg dat de stekker goed is aangesloten en sluit andere problemen met de elektriciteit uit. 
  • Gasvoorziening: als de koelkast op gas werkt, controleer dan of de gasfles voldoende gevuld is, de gastoevoer open staat en er geen blokkades zijn in de gasleiding.
  • Temperatuurinstellingen: controleer of deze correct staat ingesteld.
  • Ventilatie: zorg dat de ventilatieopeningen niet geblokkeerd zijn, zodat de warmte vrij kan ontsnappen.
  • Condensor: reinig de condensor (het rooster aan de achterkant van de koelkast) indien deze verstopt is geraakt door stof en vuil, dit kan de koeling aanzienlijk verbeteren.

Voor onderdelen die nodig zijn om je koelkast te repareren, kun je natuurlijk terecht in de webwinkel van Onderdelen.nl.