Verlichting Adviescentrum

Filter 770 resultaten

Hoeveel watt is mijn spaar/LED lamp in lichtsterkte?

Er is soms nog verwarring over de vergelijking met gloeilampen en energiezuinige lampen.

Wij hebben bij de meeste lampen nu de aantal lumen (lichtopbrengst) staan en nu kun je ongeveer zien hoeveel dat is ter vergelijking met een gloeilamp.

 

GLOEILAMP WATTAGE LICHTOPBRENGST *

25 Watt 200-300 Lumen
40 Watt 300-500 Lumen
60 Watt 500-800 Lumen
75 Watt 700-1000 Lumen
100 Watt >1000 Lumen

*) Deze waarden vormen een richtlijn op basis van de huidige inzichten. Technische ontwikkelingen kunnen in de toekomst zorgen voor beter presterende lampen.

 

 

DE GEWENSTE HOEVEELHEID LICHT Een gloeilamp koos u altijd op basis van het vermogen, het aantal Watt. Bij energiezuinige lampen wordt de lichtopbrengst uitgedrukt in Lumen. Om het u makkelijk te maken geldt de volgende vuistregel ter vervanging van uw gloeilamp:
Lumen : 10 = Watt gloeilamp (bij benadering)
Watt gloeilamp x 10 = Lumen (bij benadering)

 

 

Aantal Lumen : aantal Watt = energiezuinigheid
Hoe hoger de uitkomst, hoe energiezuiniger de lamp.
Een gloeilamp van 40 Watt met een lichtopbrengst van 400 Lumen heeft een lichtopbrengst van 10 Lumen per Watt. Een LED-lamp van 6 Watt en met een lichtopbrengst van 370 Lumen heeft een lichtopbrengst van 62 Lumen per Watt en is daarmee veel energiezuiniger.

 

DE KLEUR VAN HET LICHT Energiezuinige lampen zijn er in verschillende tinten. Naast neutraal wit bestaan er ook typen die warm-wit licht geven, vergelijkbaar met het licht van een gloeilamp (met een kleurtemperatuur lager dan 2.700 K). Lampen met de kleur koelwit hebben een kleurtemperatuur van meer dan 4.000 K. De ontwikkelingen gaan snel, er komen daardoor steeds meer nieuwe kleuren en tinten bij. Zo zijn er nu spaarlampen van 2.500 K.

 

DE GLOEILAMP VERDWIJNT De gloeilamp zet 90 tot 95% van al zijn gebruikte elektriciteit om in warmte in plaats van licht. Dat kost geld - een hogere energierekening - en het is slecht voor ons klimaat. Daarom geldt sinds 1 september 2009 een EU-verbod op het in de handel brengen van matte gloeilampen en heldere gloeilampen van 100 Watt en meer. U mag ze thuis nog wel gebruiken, maar u treft ze steeds minder aan in de winkel. Vanaf 1 september 2012 mogen er helemaal geen gloeilampen meer verhandeld worden*.

*) Kleine lampjes voor bijvoorbeeld naaimachine, koelkast, oven en kerstverlichting uitgezonderd.

 

Zie ons uitgebreide assortiment lampen van:

Calex logoOsram logo



Bron: beterklimaat.nl