Panasonic Batterijen Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Oude batterijen?

Klein chemisch afval

Oude batterijen horen bij het klein chemisch afval. Op iedere plek waar u batterijen kunt kopen, kunt u ze ook weer inleveren.

recyclelogo

Zo vermijdt u dat hoogst schadelijke zware metalen in het milieu terecht komen en stimuleert u hergebruik van waardevolle en gevaarlijke stoffen als zink, cadmium, ijzer, nikkel, mangaan, kwik, lithium en kobalt. In 2007 zijn in ons land zo'n 360 miljoen batterijen verkocht en 130 miljoen batterijen ingezameld voor recycling. Volgens Stibat verdwenen zo’n twintig miljoen batterijen in het restafval . Alle inleverpunten in Nederland vindt u op: www.legebatterijen.nl
Sinds 2008 zijn alle batterijen voorzien zijn van dit logo, omdat ze thuishoren bij het Klein Chemisch Afval. Kijk voor een uitgebreide lijst van stoffen en producten die horen in het klein chemisch afval op Welk afval waar?.

Bewaren en inleveren

Het is handig om oude batterijen meteen in een speciaal bakje te bewaren. Dat voorkomt dat ze in het huishouden gaan rondslingeren en per ongeluk toch bij het restafval komen. Voor de recycling is het ook het beter om batterijen niet te lang thuis te bewaren, maar ze tijdig in te leveren. In ieder geval voordat roestplekjes verschijnen. Het uit elkaar halen van batterijen wordt dan namelijk moeilijker. Vergeet de batterijen niet te verwijderen uit kapotte apparaten en speelgoed.

Verwerking

Stichting Batterijen (Stibat) haalt de lege batterijen naar haar centraal depot in Lelystad. Daar worden de batterijen gesorteerd. Eenmalige alkalinebatterijen gaan naar recyclingbedrijven in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland; de oplaadbare NiMH-, NiCd- en lithium-ionbatterijen gaan naar België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

batterijen afval



Bron: www.milieucentraal.nl